De elektrische autorijder: van slurper naar groenzaam

Vraag jij je weleens af of elektrisch rijden iets voor jou is? Je hoort het waarschijnlijk steeds vaker: vrienden of kennissen die overstappen op een elektrische of semi-elektrische auto. Maar hoe is het nu écht om in een elektrische of hybride auto te rijden? Je leest hier de ervaringen van een kersverse hybride bestuurder: van slurper naar groenzaam!

 

Tegenwoordig gebruiken steeds meer mensen deelauto’s, mobiliteit gaat van bezit naar gebruik, werkgevers bieden hun werknemers groene opties en de NS rijdt op 100% groene stroom. We worden dus steeds milieubewuster wat mobiliteit betreft. Al deze groene veranderingen zorgen voor een verlaagde CO2- en fijnstofuitstoot, en dragen dus bij aan een schoner milieu en een betere samenleving. Fijn!

Een gloednieuwe Golf

Sinds kort heeft onze nieuwste aanwinst en collega Justin een Golf GTE plug-in hybride auto. Met deze auto kan hij ongeveer 50 kilometer op stroom rijden. Als hij meer dan 50 kilometer rijdt, gaat deze hybride over op de brandstofmotor. Justin: “Eigenlijk heb ik nooit stil gestaan bij wat een elektrische auto mij in de praktijk allemaal zou kunnen opleveren, naast het bijdragen aan een schoner milieu en minder CO2-uitstoot natuurlijk. Tot het moment dat ik van baan veranderde en ik de mogelijkheid kreeg om een hybride auto te rijden…”

Dag heilige koe

Justin zegt zijn brandstof slurper gedag: “Als trouwe traditionele leaserijder met tankpas kende ik de weg naar de pomp maar al te goed. Het wekelijks bijvullen van de “Heilige Koe” was een gewoonte geworden. Ondertussen zag ik als leaserijder het landschap van auto’s met verbrandingsmotoren en pompstations, langzaam veranderen naar elektrische auto’s met laadpalen in de straten.”

“Het idee dat ik een elektrische hybride auto zou gaan rijden is al best spannend. Je bent toch een van de “early adaptors” die deel uitmaakt van een beweging die over een aantal jaren een enorme boost zal krijgen. Dit geeft best een “voltage”!”

Minder vaak naar de pomp

Over tanken zegt Justin: “Vroeger stond ik soms wel eens drie keer per week bij de pomp, nu kan ik toch wel zeggen dat dit tot anderhalve keer per week zal zijn. Mocht er een oplaadmogelijkheid bij mijn woning in de buurt zijn, zal dit zeker kunnen teruglopen naar één keer per week of zelfs minder. Als ik er zo over nadenk, geeft het mij wel een fijn gevoel dat je zo snel kan bijdragen aan een schoner milieu en ook nog minder naar de pomp hoeft te gaan.”

Opladen is easy

“Het opladen op zich is een fluitje van een cent. Je stopt (afhankelijk van het type kabel) de twee stekkers erin – dat kan niet fout gaan. De ene past alleen op de laadpaal en de andere allen in de auto. Vervolgens houd je je pas ervoor en opladen maar! En je hoeft ook geen zorgen meer te maken over dat je per ongeluk benzine in een diesel auto stopt. Dit behoort tot het verleden. Elektra is elektra!”

Steeds meer parkeerplekken

Daarnaast is het heel fijn dat er steeds meer parkeerplekken voor elektrische auto’s bijkomen. Justin vertelt: “Het mooie hiervan is dat deze parkeerplekken alleen bestemd zijn voor elektrische auto’s, dit betekent dat je dus kunt parkeren en opladen tegelijk (twee vliegen in één klap). In grote steden zijn er ook steeds meer parkeerplekken met oplaadmogelijkheid, waar je voor het staan niks hoeft te betalen (drie vliegen in één klap!).”

Wil je weten of een elektrische auto iets voor jou is? Lees deze blog met de voor- en nadelen over elektrische auto’s.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.