Datadeelplicht EV-laden

Nederlandse laadexploitanten vanaf juli 2021 verplicht data te delen om consument meer zekerheid te geven.

Uit onderzoek blijkt dat ‘laadstress’ voor veel mensen een drempel is om elektrisch te gaan rijden. Is er een laadpaal in de buurt en is die vrij als ik het nodig heb? Ook onder mensen die al elektrisch rijden is veel behoefte aan informatie over bezettingsstatus, prijs, laadsnelheid en precieze locatie van een laadpunt. 

Waar is een vrije laadpaal, met welke snelheid kan daar geladen worden en wat kost dat? Het antwoord op deze vragen is voor elektrische rijders in Nederland vanaf 1 juli 2021 eenvoudig beschikbaar. Aanbieders zijn vanaf dat moment verplicht dergelijke informatie real time aan te bieden voor alle publiek toegankelijke laadpunten in Nederland. 

Staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) zegt hierover:
“We maken het makkelijker om de laagste prijs te vinden. Net als bij de benzinepomp zie je straks in één oogopslag wat het laden kost. En weet je voordat je er naar toe rijdt dat een laadpunt vrij is. Dat geeft zekerheid en vertrouwen.”

Vanaf 1 juli 2021 zijn laadexploitanten verplicht informatie over hun laadpalen te delen; niet alleen via hun eigen site of app, maar de data moet ook beschikbaar gesteld worden aan bijvoorbeeld appbouwers. Zo kunnen prijsvergelijkingsapps worden gemaakt met real time informatie over alle publieke laadpalen in Nederland. En kunnen elektrische rijders via hun navigatieapp eenvoudig de informatie vinden die ze nodig hebben als ze onderweg hun auto elektrisch moeten laden.

Wist je dat jouw medewerkers met de Radiuz Pas eenvoudig elektrisch kunnen laden bij bijna alle laadpunten in Nederland? Er is altijd een laadpunt in de buurt.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.