Je hebt te maken met medewerkers die in wisselende diensten werken. Ook ’s avonds en ’s nachts. Dat maakt het nog lastiger. Enerzijds wil je verduurzamen -en wellicht fietsgebruik belonen met een hogere vergoeding dan autogebruik; anderzijds wil je medewerkers niet verplichten in het donker te gaan fietsen, dus moet je ook de auto faciliteren.
Dit alles in goede banen leiden, lijkt een lang en ingewikkeld proces. Hier biedt Radiuz uitkomst, met opties die je zelf in of uit kunt schakelen.
Wil je dat medewerkers vooral gaan fietsen, bijvoorbeeld om parkeerplaatsen te sparen? Dan maak je de beloning voor fietsgebruik hoger dan die voor het gebruik van een auto. Dat verloopt geautomatiseerd, dus je hebt er zelf geen omkijken naar.
Wanneer jouw parkeerterrein een verdienmodel is, zoals dat voor de meeste ziekenhuizen geldt, is het verstandig om het onderdeel te maken van je mobiliteitsbeleid. Wordt het parkeerterrein bezet door auto’s van je medewerkers, kunnen de bezoekers er geen gebruik van maken en loop je inkomsten mis.
Wat je kunt doen, is een koppeling maken met de parkeerautomaat, de slagboom en ons systeem. Wie dagdienst heeft, kan op de fiets komen. Op deze manier krijg jij grip op de complexe mobiliteit die aan jouw organisatie is gelinkt.
Gelukkig hoef je dat niet alleen te doen. Daar zijn wij voor. Gemakkelijk, kostenbesparend, flexibel en inzichtelijk. Dat is Radiuz.