Belangrijke C02- en kostenreductie gerealiseerd

Over de opdrachtgever

Grote kinderopvangorganisatie, 450 locaties in NL, 8 regiokantoren, 2900 medewerkers.

 

De uitdaging

De kinderopvangorganisatie is aan het veranderen. Er komen meer regionale en overkoepelende functies waardoor er een toenemende vraag naar mobiliteit is. Momenteel zijn er twee regelingen voor mobiliteit; een kilometervergoeding voor woon/werk verkeer/ dienstreizen en een leaseregeling welke met name arbeidsvoorwaardelijk is. De belangrijkste uitdaging is hoe we deze toenemende vraag naar mobiliteit kunnen verwerken en tot een modern, duurzaam en flexibel mobiliteitsbeleid komen, dat ook kostenefficiënt is.

 

De oplossing

Er is een anayse gemaakt van de huidige situatie op de volgende hoofdonderdelen:

·       Beleid (diverse regelingen)

·       Duurzaamheid van mobiliteit

·       Reisgedrag van medewerkers (en door hen gewenste vormen van mobiliteit)

·       Kosten van mobiliteit (zowel reiskosten/kilometervergoedingen als leasekosten)

 

Hieraan hebben we een Electronic Mobility Survey toegevoegd. Deze heeft in kaart gebracht wat de medewerkers vinden van de huidige mobiliteitsregelingen en mogelijkheden. Daarnaast hebben we uitgevraagd welke mogelijke vormen van mobiliteit en –vergoedingen de voorkeur heeft voor de toekomst. De resultaten hebben we in een workshop met de stakeholders besproken en uitgewerkt in een concept mobiliteitsbeleid inclusief een aangepaste leaseregeling.

 

Inmiddels is het voorstel definitief en door de opdrachtgever geïmplementeerd. In de nieuwe regeling is de Radiuz Pas voor alle regio medewerkers opgenomen, waardoor het aantal autokilometers aanzienlijk is gedaald. Daarnaast zijn deelauto’s en deelfietsen op de regiokantoren ter beschikking gesteld en zijn de persoonlijke leaseauto’s als deelauto’s beschikbaar gesteld voor alle collega’s.

 

Resultaat

 

Door de nieuwe integrale mobiliteitsregeling kon een belangrijke CO2-reductie worden gerealiseerd. Door vervanging van de (dure) kilometervergoeding door de Radiuz Pas was bovendien een forse kostenreductie mogelijk, welke voor een deel is ingezet voor investeringen in elektrische deelauto’s, e-bikes en de mobiliteitspassen. Tenslotte konden ook de huidige leasekosten worden gereduceerd. 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.