NS mobiliteitsseminar zakelijk: elke dag is anders

2 mei 2018

Afgelopen maand organiseerde NS een inspiratieseminar om de zakelijke mobiliteitswereld bewuster te maken van belangrijke zaken rondom mobiliteit. Zo is het belang van duurzaamheid uitvoerig besproken door André Kuipers, sprak Hugo Houppermans van NS over mogelijke gedragsveranderingscampagnes die organisaties inzetten om duurzaamheid te stimuleren én vertelde NS over ontwikkelingen op het gebied van reisgemak. Lees snel verder om geïnspireerd te worden.

 

Waarom is duurzaamheid zo belangrijk?

Vanuit de ruimte heeft astronaut André Kuipers duidelijk zicht op de kwetsbaarheid en alle negatieve ontwikkelingen van de aarde. Kuipers legde uit waarom duurzaamheid een prioriteit in de mobiliteitswereld zou moeten zijn: “Op dit moment zorgt het gebruik van mobiliteit voor 27% van de totale CO2-uitstoot. Luchtvervuiling veroorzaakt klimaatverandering waardoor de aarde opwarmt, de noordpool smelt en de zeespiegel stijgt. Ook raakt het zoete water op, waardoor de woestijn groter wordt en het aantal vluchtelingen toeneemt. Daarnaast zijn al ruim 50% van de bomen op aarde gekapt, waardoor veel diersoorten uitsterven. Deze negatieve ontwikkelingen willen we natuurlijk zoveel mogelijk tegengaan! En daarom is het belangrijk dat iedereen zijn steentje bijdraagt – ook in de mobiliteitswereld.”

 

Hoe kunnen organisaties de duurzaamheid van hun mobiliteitsbeleid vergroten?

Hugo Houppermans, Programma Manager van Duurzaam Ondernemen, vertelde hoe organisaties hun mobiliteitsbeleid kunnen verduurzamen: “Het begint bij het stimuleren van gedragsverandering. Werkgevers kunnen verschillende gedragsveranderingscampagnes inzetten, zoals het stimuleren van thuiswerken of minder tijdens de spits reizen. Ook het aantrekkelijk maken van fietsen door een fietsvergoeding aan te bieden, douches op kantoor te plaatsen en een fietsenmaker in te huren stimuleert duurzaam gedrag. Daarnaast kunnen organisaties ervoor kiezen om hun parkeer- en leasebeleid aan te scherpen en poolauto’s speciaal voor afspraken op kantoor neer te zetten.”

Een duwtje in de juiste richting is soms al genoeg om reisgedrag te verduurzamen. Voor werkgevers is het belangrijk om te weten dat duurzaamheid niet ten koste hoeft te gaan van de flexibiliteit of keuzevrijheid van de medewerkers. Bovendien heeft duurzaam reizen (met name fietsen) veel gezondheidsvoordelen.

 

Wat zijn de toekomstplannen van NS?

Naast duurzaamheid is NS ook druk bezig met het optimaliseren van reisgemak. Er wordt bijvoorbeeld een treinradar aan de NS reisplanner toegevoegd. Hiermee kun je live zien waar de trein is, zo weet je of je nog even een kopje koffie bij de Kiosk kunt halen. Ideaal! Ook zal de NS Extra-app binnenkort reisalternatieven aanbieden, kun je op de transportmap dichtstbijzijnde haltes bekijken en ontvang je een melding als je trein vertraging heeft. Daarnaast kun je binnenkort met jouw NS-Business Card nog eenvoudiger van klasse wisselen. Handig als de trein ineens voller is dan je verwacht had.

 

Innovatieve NS-initiatieven

Het afgelopen jaar heeft NS een aantal innovatieve initiatieven opgezet zoals MindfulNS, Spoorwijs en CINETRAINS. Deze initiatieven staan in het teken van meer reisgemak in de trein. Zo konden treinreizigers tijdens MindfulNS, een actie tijdens de Dutch Design Week, kennis maken met Mindfulness in de trein. Zen worden in de trein! Of meedoen aan een speciale NS-quiz dankzij het initiatief Spoorwijs. Via een app werden treinreizigers uitgedaagd om mee te doen, dit kon op zowel individueel niveau als in groepsverband als competitie. Leuk! Ook had NS een bioscooptrein gecreëerd in samenwerking met IFFR. Lees hier meer over CINETRAINS.