5 dingen waar je op moet letten tijdens extreem warm weer

7 augustus 2018

Nederland heeft te maken met een extreem warme zomer. Volgens het KNMI stijgt de temperatuur vanmiddag weer naar 37 graden. Hiermee stijgt het ongevalsrisico op de weg ook met 30%! Hoe zorg je dat je auto niet oververhit raakt en je mobiel blijft? Met deze tips natuurlijk!

 

1 Houd je auto koel

In de felle zon kan de interieur van je auto makkelijk oplopen naar 60 graden. Probeer je auto daarom in de schaduw te parkeren en zet je ramen open als je weer gaat rijden om goed door te luchten. Ook kun je een witte handdoek op je dashboard leggen, zodat je auto minder warmte vast houdt.

Tip: is je auto oververhit? Doe dan je verwarming en blower aan in plaats van de airco. Klinkt tegenstrijdig, maar zo kan je auto de warmte van de motor kwijt.

2 Ga met de trein!

Nu de temperatuur in Nederland zo hoog blijft, heeft NS de treinairco’s hoge prioriteit gegeven. Dat betekent wanneer een treinairco stuk gaat, NS zo snel mogelijk het treinstel van het spoor haalt om deze te repareren. Er zijn nu ook extra monteurs ingezet om de reparaties zo effectief mogelijk uit te voeren. Maar liefst 95% van de treinen zijn nu uitgerust met een airco. Fijn!

3 Airco tips

Nu we het toch over airco’s hebben, zorg dat deze niet te koud staat. Zit je veel in de airco op kantoor of in de auto? Zorg ervoor dat deze niet te koud staat. Een temperatuurverschil van meer dan 10 graden kan namelijk een verstoring in je bloedsomloop veroorzaken. Komt er een muffe lucht uit je auto airconditioning? Dan wordt het tijd om deze schoon te maken. Lees hier hoe je dat doet.

4 Blijf gehydrateerd

Drink voldoende water: gemiddeld twee liter op een dag. Deze tip ligt voor de hand, maar is alsnog heel belangrijk! Vooral wanneer je door de hitte hebt gerend om de trein te halen of als je auto is veranderd in een sauna, is het goed om een flesje water mee te nemen. Tip: doe je waterflesje ‘s avond in de vriezer, zo geniet je de hele dag van ijskoud water. Heerlijk verfrissend!

5 Zonnebrand smeren

Fiets je elke dag naar je werk? Of geniet je in de lunchpauze vaak van de zon? Vooral tussen 12:00 en 16:00 is de zon op zijn sterkst. Pas op met zonnen: na vijftien minuten onbeschermd in de zon kan je huid al verbranden. Lekker smeren dus!