5 dingen die je over NS moet weten

14 juni 2018

NS wordt steeds digitaler! Zo bestaan er geen papieren treinkaartjes meer, hebben machinisten een handige app waarmee ze kunnen communiceren en zijn er digitale ontwikkelingen omtrent saldo opwaarderen. Hier lees je de belangrijkste updates van NS.

 

Papieren treinkaartjes bestaan niet meer!

Ja, je leest het goed! Vanaf nu kun je nooit meer een papieren kaartje kopen met het traject en de reisdatum erop bij een NS-automaat. Iedere reiziger moet in- en uitchecken met een OV-chipkaart of e-ticket. Als je één keer wilt reizen, kun je een eenmalige chipkaart kopen (dan betaal je wel een toeslag van €1 voor de OV-chipkaart).

Let op: wil je gebruikmaken van samenreiskorting? Voordat je gaat reizen moet je even langs een NS-automaat om dit op je OV-chipkaart te laden.

NS saldo opladen aan de balie wordt definitief duurder

Vanaf 2 juli 2018 rekent NS een extra 50 cent als reizigers aan de servicebalie hun saldo willen opwaarderen. Het opwaarderen bij een NS-automaat blijft gelukkig wel gewoon gratis. Deze toeslag geldt echter niet voor rolstoelgebruikers, reizigers ouder dan 75 jaar of reizigers met een visuele beperking. Fijn!

Vervoersbewijs geeft geen recht op zitplaats

Goed om te weten: de rechter heeft besloten dat het kopen van een vervoersbewijs bij NS geen recht geeft op een zitplaats. In de wet wordt namelijk niet gespecificeerd hoe het vervoer plaatsvindt. In eerste klas zitten omdat het zo druk is, wordt dus niet meer geaccepteerd. Gelukkig neemt NS nu maatregelen om de hyperspits te verminderen en iedereen een zitplaats te geven (zie het volgende puntje).

NS wil subsidie voor korting tijdens hyperspits

Goed nieuws! NS heeft subsidie aangevraagd om korting aan reizigers te geven die buiten de hyperspits reizen. Het doel hiervan is om drukte tijdens de spits te verminderen. 22.000 treinreizigers hebben drie maanden lang meegedaan aan een proef van de NS. Zij kregen korting als ze niet tussen 7:30 en 8:30 met de trein gingen. Tijdens deze proef werd de drukte in de spits met 5,5% verlaagd. Gratis korting, altijd goed! Nu hopen dat ze subsidie krijgen.

TimTim-app geeft NS machinisten live spoorinformatie

NS-machinisten gebruiken sinds kort de TimTim-app. Deze app vervangt de Railpocket-zakcomputer. Met de TimTim-app hebben machinisten live inzicht in het treinverkeer op hun traject. Zo kunnen zij veiliger, energiezuiniger en stipter rijden. Ook kunnen machinisten problemen via de TimTim-app sneller melden, zoals gladheid van het spoor. Handig!