2 belangrijke ontwikkelingen rapportageplicht zakelijke mobiliteit

Rapportageplicht voor zakelijke mobiliteit wordt steeds waarschijnlijker

Als gevolg van het einde van het gedoogbeleid voor de vaste reiskostenvergoeding en de mogelijke wetswijziging voorgesteld door Stientje van Veldhoven wordt rapportageplicht voor zakelijke mobiliteit steeds waarschijnlijker. Op deze pagina lichten we de ontwikkelingen kort toe. 

1. Mogelijk einde gedoogbeleid
vaste reiskostenvergoeding per 1 januari 2021.

Bij geen nader bericht loopt per 1 januari 2021 de fiscale tegemoetkoming n.a.v. de Corona-crisis af en mogen thuiswerkdagen niet meer als kantoordagen worden aangemerkt.

Dit betekent dat de vaste reiskostenvergoedingen, die gebaseerd zijn op het reispatroon van vóór 13 maart 2020, niet meer belastingvrij mogen worden uitgekeerd. Er vanuit gaande dat het reispatroon aanzienlijk is veranderd. Wil je een vaste reiskostenvergoeding blijven hanteren, dan moet je als werkgever de zakelijke reisbewegingen van al jouw medewerkers opnieuw in kaart brengen.

2. Wetsvoorstel maximumnorm zakelijke kilometers per 2022.

Er is steeds meer te doen rondom het verminderen van het aantal zakelijke kilometers, omdat deze verantwoordelijk zijn voor meer dan de helft van de gemaakte wegkilometers in personenvervoer. Minister van Infrastructuur Stientje van Veldhoven komt met een wetsvoorstel voor een maximumnorm voor zakelijke kilometers voor organisaties groter dan 100 medewerkers. Het voorstel vloeit voort uit Het Klimaatakkoord. De wet moet ingaan in 2022.  Het Klimaatakkoord schrijft voor dat de maximumquotum gepaard moet gaan met minimale lastendruk voor werkgevers.

Rapportageplicht? No stress!

Radiuz biedt de meest complete en flexibele mobiliteitsoplossing in de markt. In het mobiliteitsportal voor werkgevers heb je inzicht en grip op je mobiliteitsbeleid, het reisgedrag en de reiskosten van medewerkers en de CO2 footprint die dit achterlaat. Rapportage is volautomatisch.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.